室内设计联盟 

丁克一族

积分:2530

私信

设计位于云南省西部的瑞丽市——中缅国界线接壤区域,其西北、西南、东南三面与缅甸山水相连,村寨相望,独特的地理区位,让这座偏远的城市同时拥有两个国家的民族文化特色,成为中国通向东南亚、南亚最为活跃的内陆口岸。横断山脉穿截而过,湿润的南亚热带季风气候给这个地方带来了丰沛的雨水和茂盛的森林资源,这片土地因此而辽阔,带点大自然的神秘色彩,发人探索,也就引申出此次项目的设计理念:秘境——如置身深水洞穴,去探索山水之奥秘,使身心有如焕然一新的感受。它是每一位光顾美容会所客人的精神诉求,也是会所改善客人精神面貌的宗旨所在。Located in Ruili, the west of Yunnan Province——the neighboring area between China and Burma. It’s north-west, southwest and southeast is linked together with the landscape of Burma, the villages are facing each other, it’s unique geographical location makes this remote country to have both two countries’ national culture characteristics at one time, which makes it become the most active inland port between China and Southeast Asia. Hengduan Mountains across it, and moist Subtropical monsoon climate brings rich rain and lush forest resources to this place. As a result, this area becomes vast with mysterious color of nature, which stimulate people to explore it. And this is the design philosophy of this project: secret area——as you place yourself in deep caves to explore the secret of landscape, which makes you take on an altogether new aspect. It is a spiritual demand of each customer coming to beauty club and the purpose to improve the spiritual outlook of the customer.▼项目概览,tunnel overview
412177.jpeg






业主希望在有限空间实现多功能复合以满足顾客的需求。因此如何在300m2的原始空间内组织高效的流线并且合理安排空间布局,又能在满足功能空间面积需求的前提下打造足够的公共空间,是这个项目设计的最大挑战。设计师选取采用枝状空间布局,仅用一个“T”字形的过道作为交通过渡空间,最大程度地缩短交通流线,减少交通空间的占用面积,释放空间,从而为大厅接待、等候、休闲等公共功能提供更为充裕的面积条件,在各个功能区块形成集中式开敞空间,整体空间组织秩序井然。结合“秘境”的设计理念,我们利用T型的交通空间打造了一个宛如幻境的隧道,客人在通过通道中的穿行实现不同功能区块转换,使之成为接待、等候、休闲三大功能区的连接体。▼隧道分析图,tunnel diagram
412178.jpeg






The client hopes to meet the demand of the customers by realizing multifunctional composite with limited space. As a result, there is a big challenge of this project —— how to organize effective filament line and arrange spatial arrangement reasonably with 300m2 original space and how to make enough public space under the premise of satisfying the demand of area of functional space. The designer choose to use dendritic spatial arrangement and only use a T-shaped aisle as transit space, which cuts down transportation streamline, reduce the area of transit space and release space. Thus it provides more abundant area of conditions for the hall reception, waiting, relaxation and man public function. Then form centralized open space, which makes the whole spatial organization orderly. Combined with the concept of “secret area”, we create a tunnel just like dreamland with T-shaped transport space, customers can realize transitions between different functional blocks by walking through gallery, which makes it become the connector among reception, waiting and relaxation.▼利用T型的交通空间打造了一个宛如幻境的隧道,a tunnel just like dreamland with T-shaped transport space
412195.jpeg







412196.jpeg







412179.jpeg






▼隧道分别通往大堂和休闲区,to lobby and to leisure area
412180.jpeg






▼隧道通往休闲区, to the leisure area
412181.jpeg






▼由内部空间望向隧道,view to the tunnel
412182.jpeg







412183.jpeg






客人由入口至大堂接待区,而后穿过蓝色的通道开启她们的美丽旅程——依次先穿过通道在等候区,进行肤质等等的检测和美容问题的咨询,而后穿越一次通道进入休闲区,护肤理疗休憩功能一应俱全,客人能在这里舒适地享受护理服务、交谈、茶座等,宽敞的休闲区还未沙龙、讲座的公共行为提供了可能性。三处空间私密性递增,通道则是不同功能与空间画面间的转场。The customers enter and go to the lobby reception area, then across the blue gallery to start their beautiful journey——pass the gallery to the waiting area in order, have test of skin type and consult beauty issue, then pass a gallery to the relaxation area, and everything needed is ready including skin care, physical therapy and relaxation. There, the customers can enjoy nursing services, chatting, a cup of tea and so on. Capacious leisure area provides possibility for salon, lecture and public functions. These three spaces progressively increase privately, and the gallery is transition between different functions and spaces.▼隧道入口及大堂,the entrance and the lobby
412184.jpeg






▼大堂,the lobby
412185.jpeg






空间选材上,整体运用白色木饰面、乳胶漆等作为空间基调,仿古铜拉丝不锈钢、水晶板、浅灰原木等作为点缀。“T”形通道则采用弧形拱顶,并在墙、顶、地三面上都统一使用蓝色的水晶亚克力板来打造“深水冰窟”的沉浸式体验,使得空间充满视觉张力。二者不论在色彩还是形式上都形成鲜明对比,从而突出强调了“秘境”通道的独特冲击力。作为“秘境”的延伸,加强对山水之境的渲染,设计师在休闲区采用了大量的波浪形雕塑,它们有的从天花板上垂挂而下,有的矗立在地面上,层层叠叠,而每一层的线形又富于柔和的起伏变化,极具层次感。它们是山的意象又是水的幻化。On the aspect of space selection, using white wood veneer, emulsion varnish and so on as the whole space keynote and embellishing with antique copper brushed stainless steel, crystal board, light gray log. T-shaped gallery is designed with arc vault, and use blue crystal sub-chocolate plate for the wall, roof and floor to create immersive experience of “Deep water ice”, which makes the space be filled with visual tension. Both two form sharp contrast from color and modality, thus, it high-lights the unique impact force of “secret area”. As the extending of “secret area”, the designer choose a large number of waved sculpture in relaxation area to reinforce rendering of landscape. Some of them sag from ceiling, some of them stand upright on the ground, tier upon tier, and each layer of line has soft ups and downs change, which has strong sense of depth. They are the image of mountain and illusion of water.▼休闲区入口,entrance of the leisure area
412186.jpeg






▼休闲区走进隧道, enter the tunnel from leisure area
412187.jpeg






▼休闲区概览,the leisure space overview
412188.jpeg






▼休闲区服务台,reception desk
412189.jpeg






▼休闲区采用了大量的波浪形雕塑,a large number of waved sculpture in relaxation area to reinforce rendering of landscape
412190.jpeg






▼它们有的从天花板上垂挂而下,有的矗立在地面上,层层叠叠,some of them sag from ceiling, some of them stand upright on the ground, tier upon tier
412191.jpeg







412197.jpeg






项目旨在解决最大化功能空间使用面积,保证服务型建筑空间高品质的需求,采用流线更为简明高效,空间层次更为清晰,功能组织更为合理的枝状空间布局模式,创造性地利用了一个“T”字形的过道,连接三个功能分区,主要地来营造秘境空间。行至此间,恍如身处深水密穴,很好地丰富了客人的空间体验感。它巧妙地减少了交通空间的占用面积,从而能留出更多的空间给公共活动,以提升空间使用的舒适度,尽管在色彩与材质上过道空间与其他空间形成了鲜明对比,但通过波浪形的雕塑对这种山水氛围的渲染,使整个空间成为一个整体。This project aims to solve the problem of maximizing the using area of functional space, promising the demand for high quality of serviced-oriented architectural apace, adopt dendritic spatial arrangement pattern with more concise and efficient filament, more distinct spatial level and more reasonable function organization. Using T-shaped gallery creatively to connect three function divisions and mainly create secret space. Coming to here, you just like place yourself to deep caves, which enriches the spatial experience feelings of customers better. It reduces the occupied areas of transport space, as a result, it can leave more room for public activities in order to improve comfort level of space using. Although it makes a sharp contrast between the gallery and other space from colors and materials, it makes the whole space to be one through rendering the landscape atmosphere by waved sculptures.▼SPA护理间,SPA room
412192.jpeg






▼细部,details
412193.jpeg







412194.jpeg






▼平面布置图
412203.jpeg







412199.jpeg







412200.jpeg







412201.jpeg







412202.jpeg






项目名称:国界线上的美容会所
设计方:平介设计公司
项目设计 & 完成年份:2019
主创:黄迪团队:杨楠,王乙童,张世杰,陈雪琦
项目地址:瑞丽,云南
建筑面积:300m2
摄影版权:王一翔
客户:羽辰美容会所
6

 

 

设计师接单入口 找优秀设计师

丁克一族

积分:10

私信

  • 相关作品
  • 编辑推荐
  • TA的主页
    全部评论
    源帝 2019-9-12 10:41
    感觉金色的边框不太搭
    回复 支持 反对

    使用道具 举报

    您需要登录后才可以回帖 登录 | 注册

    本版积分规则

    关闭

    官方推荐 上一条 /3 下一条

    住宅方案设计精英班 云柏
    收藏帖子 客服中心 搜索 官方QQ群
    手机版

    安装联盟APP,随时随地不错过精彩案例,发帖回帖参与互动!签到双倍金钱。

    官方微信

    关注微信锁定精彩,小编每日推送几篇精选案例或资讯,公众号:snsjlm!

    讲师招募

    本站拥有100多万注册设计师。讲师兼职讲课收入很可观!欢迎您通过本平台实现创收!

  • 官方新浪微博立即关注
  • 官方腾讯微博立即关注