室内设计联盟 

最近一年名师所有作品一网打尽 公装设计实操班(公装设计人才储备计划)12月3日-9日 7天 杭州站 高端效果图制作 设计师证书申报通道

小雪花花

积分:577870

私信

本帖最后由 小雪花花 于 2019-7-10 09:32 编辑


Z住宅是一座高山度假住宅。在这里,住户可以尽情地拥抱自然和山脉。
Z House is an alpine house, a holiday home. A place to live an intense relationship with nature and the mountains.
▼住宅外观,exterior view of the house

20190710_090606_001.jpg

住宅所在的基地环境十分复杂——基地内遍布着陡峭的斜坡和上坡道路,周围也已经建成了数座住宅,同时,因为高山的地理位置,景观朝向也有些难以取舍。考虑到上述问题,如何设置住宅的入口便成为了本项目的重点之一,因此,建筑师希望通过入口通道营造一种明确且顺理成章的序列性空间体验:远观的时候,人们可以从周边建筑的缝隙中窥到住宅的一角,然后顺着陡峭的道路逐渐向上走,住宅先是被隐藏在了自然和建筑环境之中,然而,随着脚步的迈进,当人们到达坡地的底部的时候,住宅就好像是早已存在的自然景观一样不期而至,闯入人们的眼帘,这时候,人们已经可以大致感受到住宅的尺度了。然而,如果要进入住宅的内部空间,人们还需要转一个弯,再通过一段必经之路,一路上,住宅逐渐融入自然环境,而人们也会逐渐忘记这是一座人工创造的建筑。在此期间,住宅的体量变得越来越小,当走到三层空间的时候,住宅已经变成了一个十分不显眼的存在,人眼所见,仿佛只有周边的景观环境。
▼住宅概念灵感来源,参考传统的高山住宅,concept that is generated from the traditional alpine house

20190710_090606_002.jpg

The site on which the house is placed is a complex place, with a steep slope, access uphill, a few buildings around and full of panoramic “frameworks”. The approach path is thus one of the key points of the project, the arrival is a precise and inevitable sequence: the road climbs steeply, the house shows itself from afar in the middle of other buildings, then hides and then reappears in a scenic perspective from the bottom where you can feel the whole size of the building. To enter inside, however, it is necessary to turn around with an obligatory, necessary path, in which the perception of the house gradually loses the built context and fits into the natural one. During this journey of “passage” it becomes gradually smaller, the scale is reduced and from a volume of three floors then you get to a small and solitary monopiano volume, framed only by the landscape.
▼住宅外观,住宅建在山坡上,融入自然环境,exterior view of the house that is built up on the hillside, merging into the natural surroundings

20190710_090606_003.jpg

就像许多传统的高山住宅一样,本住宅采用木制的外表皮。只不过,如今这个木制的立面已经不再具有与农业和养殖业相关的传统功能,而是变成了遮阳构件,被用于控制和利用太阳能以达到节能的目的。这也是本项目的一个核心思想。
From the outside the house is characterized by an external “skin” made of wood, like many traditional alpine architecture. Today this facade loses the traditional functions related to agriculture and breeding, and becomes a sun breaker, a necessary element of solar control and energy-saving. A fundamental architectural occasion.
▼住宅外观,采用木制的外表皮,可以起到遮阳的作用,exterior view of the house with an external “skin” made of wood for shading

20190710_090606_004.jpg

20190710_090606_005.jpg

住宅外立面上由垂直的落叶松板条打造而成的遮阳构件展现出建筑的轻盈感,这一系列遮阳构件不仅能够调节住宅与光线和周边景观之间的关系,同时在室内外(私密与公共)空间之间形成了一系列连通空间。木制板条的方向和间隙都各不相同,有时候还会绕着竖向中轴线略微旋转。有时候,它们向你展示些什么,有时候,它们又会对你隐藏些什么,它们调节了室内外空间之间的关系。从外部看,阳光在木制板条上投下了不断变化的迷人的光影效果。这是一种仅存在与阿尔卑斯山的、微妙却又色彩斑斓的光影振动。
The theme of lightness is guided by the design of the external sunshade (made of vertical larch blades) that surrounds the whole building, regulates the relationship with the light and the panoramas, and invents a filter space between the internal (private) world and the outside world (public). The wooden blades have different orientations, they are sometimes rotated, the spacing is not constant. They open up to let you see and they hide and hide. They condition the internal relationship between inside and outside, and so the light vibrates and changes constantly on the outer skin of the house. It is a subtle and iridescent vibration, with the light light of the Alps.
▼住宅外观,外立面由垂直的落叶松板条打造而成,木条的方向、间距和扭转角度各不相同,exterior view of the house, the external sunshade is made of vertical larch blades whose orientations, rotation angles and spacings are different

20190710_090606_006.jpg

住户所提出的一系列功能空间丰富而复杂,因此,建筑师将这些功能空间统一划分成了两个并列的建筑体量,这两个体量顺着山势而建,具有一定的高差。
▼空间体量设计概念,concept of the volume

20190710_090606_007.jpg

The list of functions requested by the owners is rich and complex, and it is divided into a plant with two juxtaposed volumes that are divided into sections with different heights, which follow the conformation of the land.
▼住宅外观,住宅由两个位于不同水平面上的、并列的建筑体量组成,exterior view of the house made of two juxtaposed volumes with different heights

20190710_090606_008.jpg

景观朝向的选择决定了住宅的平面布局:入口通道和所有的服务型空间都位于住宅的西侧,住宅的东侧设有一个大型的、具有全景视野的生活空间,从这里,住户可以看到绵延的山脉一直延续到远方。
▼平面设计概念,concept of the plan programs

002-z-house-by-geza.jpg

The choice of orientation of the views determines the plan of the house: to the west there is the access, with all the service volumes, to the east a large living area that looks into the distance towards the point where the valley continues and offers bright panoramas.
▼住宅室外平台,木制外表皮倒映在玻璃立面上,exterior terrace of the house, wooden skin is reflected on the glass facade

20190710_090606_009.jpg

▼住宅走廊,阳光透过木制外表皮在室内空间投下迷人的光影效果,the corridor, sunlight projects an amazing light and shadow effect in the interior space through the wooden skin

20190710_090606_010.jpg

两个建筑体量相连的部分被整合成了一个流动的大型起居空间,位于住宅入口所在的楼层,而其他功能空间则被分散排布在两个体量中:主卧空间位于上层,俯瞰着其他双层通高的生活区域,而其他的卧室空间、桑拿浴室和健身区则位于下层。
The large living area is located at the entrance level, and combines the two volumes into a single fluid space, while the other functions are divided: the master bedroom area is on the upper floor, overlooking the double height, while the other bedrooms, the sauna and wellness area are located on the lower floor.
▼室内空间局部通高,主卧套房的办公区位于上层空间,partial interior view of the house, some part of the house is double-height, and the study area of the master bedroom is on the upper floor

20190710_090606_011.jpg

▼起居室空间,大面积的玻璃立面确保了景观视野,the living room, large glass facade offers a good view

20190710_090606_012.jpg

这种设计手法实现了两个目标:一个针对室外空间,一个针对室内空间。从外部看,住宅仿佛是以滑行的姿态固定在倾斜且光滑的地面上,住宅看起来十分轻盈,甚至不会对基地和景观环境造成任何影响。而从内部看,生活区域位于一个令人印象深刻的混凝土屋顶之下。暴露在外的屋顶顺着不同海拔高度的两个建筑体量的形式呈现出倾斜的姿态,看起来就像是要扎入山脉一样。
此外,住宅的材料也反映了项目的核心设计概念。只有当置身于住宅内部的时候,人们才能看出建筑原来是由混凝土打造而成的。室内采用外露的混凝土地板,而看似悬浮在玻璃立面上的天花板则进一步突出了屋顶的轻盈感。
This section achieves two objectives: one external and one internal. From the outside the house seems to “slip” on the ground, the ground is inclined and fluid, the house is light and does not impose terraces or other violent works on the landscape. From the inside the volume of the living area is designed by an impressive exposed concrete roof, which follows the slanting of the two volumes with different heights. It seems to enter the mountain.
The materials that make up the project reflect the basic ideas. The construction is in concrete, but it is visible only inside. The exposed concrete floors and ceilings, suspended on glass façades, accentuate the lightness of the roof.
▼从起居室看厨房和餐厅,室内采用外露的混凝土地板,viewing the kitchen and the dining area from the living room, the interior space is paved with the exposed concrete floors

20190710_090606_013.jpg

▼厨房和餐厅,屋顶顺着不同海拔高度的两个建筑体量的形式呈现出倾斜的姿态,the kitchen and the dining area, the roof follows the slanting of the two volumes with different heights

20190710_090606_014.jpg

▼住宅夜景鸟瞰图,bird-eye’s view of the house at night

20190710_090606_016.jpg

▼住宅夜景外观,night view of the house


20190710_090606_017.jpg

20190710_090606_018.jpg

▼住宅总平面图,site plan

20190710_090606_019.jpg

▼首层平面图,ground floor plan

20190710_090606_020.jpg

▼二层平面图,first floor plan

20190710_090606_021.jpg

▼地下室平面图,underground floor plan
20190710_090606_022.jpg

▼住宅立面图,elevations

20190710_090606_023.jpg

▼剖面图,section

20190710_090606_024.jpg

▼构造细节,details

20190710_090606_025.jpg

Architecture design: GEZA Gri e Zucchi Architettura srl, arch. Stefano Gri, Arch. Piero Zucchi, with arch. Stefania Anzil, arch. Tina Carletti, arch. Marjana Dedaj, arch. Elisa Mansutti

Structural design: Ing. Alessandro D’Agostino (Adastudio)

Mechanical plants design: HT Engineering

Electrical plants design: Studio Battista

Supervision of works: Ing. Alessandro D’Agostino (Adastudio)

Contractor: Impresa Edile Pellegrini & C

Mechanical plants: Astel srl

Electrical plants: Elettrotecnica Manzanese

Carpentry works: Malisan Franco & C snc

Furnitures and boiseries: Floreani snc

Client: Private

Location: Tarvisio, Udine, Italia

Chronology: Design phase: 2014

Construction: 2016

Area of intervention: 933 sqm

Area: 195 sqm

Volume: 875 cubic m

Photographer: Gianni Antoniali


20190710_090606_000.jpg
20190710_090606_015.jpg
17

 

 

八天学会手绘【书】 软装全案及灯光设计训练营

小雪花花

积分:10

私信

  • 相关作品
  • 编辑推荐
  • TA的主页
    全部评论
    左顾鹏 2019-7-10 10:38
    哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇
    回复 支持 1 反对 0

    使用道具 举报

    1025006334 2019-7-10 14:58
    好看, 这种房子的保温要怎么处理呢,室内那个是明火的壁炉?
    回复 支持 反对

    使用道具 举报

    风境 2019-7-10 15:42
    整个空间有一种音乐旋律的美感
    回复 支持 反对

    使用道具 举报

    niou999 2019-7-11 19:04
    回复 支持 反对

    使用道具 举报

    madonna762276 2019-7-22 10:50
    666666666666666666666666666
    回复 支持 反对

    使用道具 举报

    铁蛋兵 2019-7-24 08:53
    666666666666666666666666666666666666666666666
    回复 支持 反对

    使用道具 举报

    18892890573 2019-8-23 14:15
    整个空间有一种音乐旋律的美感
    回复 支持 反对

    使用道具 举报

    您需要登录后才可以回帖 登录 | 注册

    本版积分规则

    关闭

    官方推荐 上一条 /2 下一条

    住宅方案设计精英班 30天软装公开课
    收藏帖子 客服中心 搜索 官方QQ群
    手机版

    安装APP,随时随地不错过精彩案例,发帖回帖互动!签到双倍金钱。

    官方微信

    关注微信锁定精彩,每日推送精选案例或资讯,公众号:snsjlm!

    我要设计

    如您需要设计,为您对接最适合您的设计师,电话:15011229364!

    设计证书

    打通协会设计认证通道,提供证书申报服务,微信:13436879892!

  • 官方新浪微博立即关注
  • 官方腾讯微博立即关注